به گزارش پورتال شهرستان اقلید، به نقل از خبرگزاری فارس از شیراز، ایران میزبان هزار و ۳۲۳ امامزاده زن است و سالها است سایه خاتونهای پربرکت بر سر سرزمین ما گسترده شده، بزرگوارانی که گل سرسبدشان، دختر ارجمند حضرت موسیابن جعفر و خواهر گرامی علیبن موسیالرضا (علیهماالسلام) یعنی حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها بر تارک ایران میدرخشد.
با توجه به سفرهایی که فرزندان و نوادگان اهل بیت(ع) به ایران داشتند و مبارزاتی که در این میان صورت گرفت، وجود امامزادگان زن امری کاملا طبیعی است، چرا که حضور زن و فرزند و همراهی خانوادهها در این کاروانها کاملا مشهود است.
استان فارس بعد از اصفهان با ۱۷۵ بقعه، میزبان بیشترین تعداد امامزادگان بانو است و این بقاع متبرکه در شهرهای مختلف استان پراکندهاند.
ام، خاتون، بیبی، شاهزاده، سیده و ستی، مهمترین واژههایی است که این بانوان با آن خطاب میشوند و از نظر منزلت و کرامت نیز تفاوتی بین جایگاه امامزادگان زن و مرد نیست، هر چند از لحاظ بنا و بقعه و بارگاه، بقاع امامزادگان زن مثل امامزادگان مرد نیست و گاهی چند خاتون در یک بقعه مدفون هستند که البته این موضوع به نشانه احترام و حرمت خاص خاتونها صورت گرفته است.
بقاع منوره بیبی خدبجه(س) و بیبی دختران(س) در شیراز، سیده بنتالهدی(س) در نورآباد و خاتونهایی که در جهرم مدفون هستند و وجود این بقاع بسیاری از شهرها و روستاهای استان فارس، بیانگر پراکندگی این بقاع در استان است.
شهرستان اقلید، مانند بسیاری از شهرستانهاز فارس، مزین به حضور خاتونهای صحیح النسبی چون زبیده خاتون و زینب خاتون (سلام الله علیهما) است. این دو امامزاده در شهر اقلید قرار دارند و هر دو از فرزندان منتسب به امام باقر(ع) میباشند.
بقعه بی ولی زینب خاتون، در کنار یکی از خیابانهای شهر اقلید و نزدیک موزه مردم شناسی، قرار دارد و در کتیبه نصب شده در دیوار بقعه متبرکه، وی دختر امام محمد باقر(ع) ذکر شده است.
در کتیبه، روی سنگی که به دیوار نصب شده آمده است: هوالباقی ـ قد توفت و ارتحلت سیدة الجلیله الطاهره زینب خاتون بنت الامام الهمام محمد باقر علیه السلام فی شهر رمضان المبارک ثلثل بعد المائه و ستین.
وجود این دو خواهر در شهر اقلید، رونق و برکت معنوی را دوچندان کرده است و هر دو بارگاه به عنوان دو قطب مهم فرهنگی در این شهر مطرح است.
توسل به فرزندان اهل بیت(ع) که برگرفته از ارادت ایرانیان به خاندان اهل بیت(ع) است مرد و زن نمیشناسد اما در مواردی نیز میبینیم که آقایان به حسب احترام کمتر در بقاع منتسب به خاتونها حضور مییابند و دورادور عرض ارادت میکنند.
بنای بقعه در دست توسعه است و پیشرفت خوبی نیز داشته است و با مشارکت مردم و اوقاف ساختمان و فضای زیبای این بقعه در حال تکمیل شد است.
در ایام مختلف سال برنامههای متعددی در این بقعه که در خیابان محمدباقر کوثری واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند موزه مردم شناسی اقلید و یکی از پرر ترددترین خیابانهای اقلید است، برگزار میشود و عشق و ارادت مردم به آستان این خاتون، به شکلهای مختلفی قابل مشاهده است.